Machinist oogstmachines

Wat doe je?

Je oogst gewassen op agrarische bedrijven. Dit is heel nauwkeurig en secuur werk. Je machine moet precies op de juiste hoogte en met de juiste snelheid draaien zodat hij niets beschadigt. Op natte hoeken van het land kies je voor een andere aanpak dan op de droge gedeelten. Als machinist heb je de leiding over de oogsttrein die de gewassen van het land haalt. Jouw machine is de duurste en hij mag niet stilstaan.
Je klant, de boer, kan gespannen zijn: jij hebt als machinist veel invloed op de kwaliteit van zijn oogst. Doperwtjes, aardappels en suikerbieten zijn zo'n 1500 tot 2000 euro per hectare waard.

Jouw eigenschappen:

Je kent de verschillende gewassen en je weet het een en ander van bodemtypes en weersomstandigheden. Je kent de mogelijkheden van je machine door en door. Je bent stressbestendig, kunt leiding geven, hakt knopen door en neemt beslissingen. Je hebt begrip voor de zenuwen van je klant.

Opleiding:

Groen, grond en infra, niveau 3, met minstens drie tot vijf jaar ervaring. Meestal begin je op een trekker met een getrokken of gedragen oogstmachine erachter. Heb je voldoende ervaring opgedaan bij het oogsten, dan kun je over naar de grote zelfrijdende oogstmachine.

Mooi werk:

Het is kicken en pieken, op die zelfrijdende kolossale oogstmachine. Je klaart een belangrijke klus in korte tijd, op het juiste moment met een team collega's aan wie jij leiding geeft. Je werk heeft heel tastbaar resultaat en je hebt direct contact met de klant.

Minder mooi:

Je klanten zijn vaak gestrest en je werkt zelf ook onder tijdsdruk. Met die spanning moet je kunnen omgaan. Aan het weer en de toestand van de bodem kun je weinig veranderen, maar die zijn wel van grote invloed op je werk.

Doorgroeien:

Machinisten die hun leidinggevende vaardigheden verder ontwikkelen, kunnen doorgroeien naar planner. Is het contact met de klant je sterkste punt, dan kun je bijvoorbeeld adviseur worden en boeren adviseren over zaaizaad, pootgoed, de teelt en gewaskeuze.