Machinist wiellader

Wat doe je?

Je verplaatst iets met een grote of kleine wiellader. Je kunt in de mijnbouw of zandwinning werken, grond verplaatsen op een bouwterrein, maar ook puin, huisvuil of aardappels naar een andere plek brengen. Wielladers zijn van belang in het agrarisch loonwerk. Je laadt daar balen hooi of stro. Een specialistisch klusje voor een wiellader machinist is het graven van een maïskuil of een graskuil.
Een wiellader wordt ingezet voor het robuuste, grovere werk. Er is meestal minder nauwkeurigheid voor nodig dan op een mobiele graafmachine.

Jouw eigenschappen:

Je kunt zelfstandig werken, bent technisch ingesteld en wilt nauwkeurig werk afleveren.

Opleiding:

Machinist grondverzetmachine, niveau 3.

Mooi werk:

Dit vak is voor mensen die graag hard en lang doorwerken, machinisten die houden van de kracht en omvang van de wiellader.

Minder mooi:

Je bent niet altijd direct betrokken bij het eindresultaat. Uitzondering hierop is het maken van een maïs- of graskuil: als machinist bepaal je direct de kwaliteit en je kunt hem dus ook behoorlijk verknallen.

Doorgroeien:

Machinisten op de wiellader stappen niet gauw over op een kraan- of graafmachine. Wie houdt van dit grove werk, zit goed op zijn plek. Je kunt wel overstappen van een kleinere naar een grote wiellader. Soms is een wielladermachinist toe aan een andere machine, bijvoorbeeld een bulldozer of een grader waarmee je onderlagen van wegen of bouwterreinen egaliseert. Ook bestaan er wielladermachinisten die later vrachtwagenchauffeur worden.