Trekkerchauffeur

Wat doe je?

Je bent als trekkerchauffeur in elk cumelabedrijf de drager van het werk. Achter je trekker verplaats je alle machines die jij en je collega's gebruiken.
Als trekkerchauffeur heb je in elke sector te maken met afwisselende taken:

 

 

 

  • Grondwerken: zanddumper en kipper
  • Agrarisch: ploegen, eggen, zaaien, maaien, persen, schudden, meerijden in de oogsttrein
  • Tuinbouw: kleine trekker in de kas, grond egaliseren
  • Cultuurtechnisch: bermen maaien langs de (snel)weg of de slootkant, klepelmachine achter de trekker of in de groenvoorziening, takkenversnipperaar

Jouw eigenschappen:

Je beschikt over het ‘trekkergevoel'. Je weet wat de klant verlangt en wat hij bedoelt: het ene maaien is bijvoorbeeld het andere niet. Je kunt het doen om de koeien van de melkveehouder goede voeding te geven, om natuur te beheren, of om snel vele meters bermen overzichtelijk te houden. Je kent de onderdelen van de Flora- en Faunawet die bepalen wanneer je mag maaien en wanneer je rekening moet houden met nesten van beschermde vogels.

Opleiding:

Groen, grond en infra, vanaf niveau 2 en 3
Het eenvoudigste werk op de trekker kan ook zonder specifieke opleiding worden uitgevoerd: je transporteert materiaal van de ene naar de andere plek. Wel moet je beschikken over verantwoordelijkheidsgevoel. In de landbouw doet een goed opgeleide trekkerchauffeur veel precisiewerk zoals 's nachts kaarsrechte rijen zaaien op een gps-gestuurde trekker.

Mooi werk:

Je rijdt met een trekker van 150 pk onder je kont. Een trekkerchauffeur werkt buiten in vrijheid en neemt zijn eigen verantwoordelijkheid.

Minder mooi:

Het werk van een trekkerchauffeur kan eentonig zijn en soms smerig. In het agrarische werk maak je in de drukke periodes lange dagen.

Doorgroeien:

Als ervaren trekkerchauffeur krijg je moeilijker taken. Je zit bijvoorbeeld op een trekker met een maaiarm en een maaikorf en houdt tegelijkertijd het verkeer in de gaten. Je kunt later ook machinist worden op grote oogstmachines of overstappen naar werkplaatsmonteur of planner.