Cumelajongeren

Danny Roerdink

- danny_roerdink.jpgDanny Roerdink is derdejaars mbo Vakopleiding groen, grond, infra met specialisatie cultuurtechniek. Danny loopt twee dagen per week stage bij VOF Bleumink in Beltrum, een cumelabedrijf dat naast agrarisch loonwerk ook grondverzet doet.

Hoe ziet je stagedag er uit?

"We beginnen 's morgens met koffie drinken en werkoverleg. Daarna ga ik bijvoorbeeld met de shovel op weg om multiboxen op te halen, dat zijn lege kisten voor 1000 liter water. Het is leuk om op een shovel te rijden. In de zomer heb ik gewerkt in de maïsoogst. Dat is echt mooi: je bent hele dagen van huis, je werkt heel zelfstandig, in een team met collega's, bij de boeren. Tijdens de stage krijg je de kans om alles te doen en alle machines uit te proberen. Die afwisseling is mooi."

Wat is het leukst van je opleiding?

"De stage! "

Wat zou je tegen leraren willen zeggen?

"Veel docenten hebben geen idee dat deze opleiding bestaat. Bij AOC's, agrarische opleidingscentra, denken ze meteen aan boeren. Zelf kende ik het werk in de cumelasector wel, maar ik wist niet dat er een opleiding voor was. Ik heb eerst elektra gedaan. Daarna heb ik nog van alles geprobeerd, maar ik vond het niks. Tot ik hier kwam. Het is een opleiding voor mensen die van werken houden! De opleiding groen, grond, infra mag best meer bekendheid krijgen."