Cumelajongeren

Jamie Bijl

- jamie_bijl.jpgJamie Bijl is hoofdgreenkeeper op golfbaan Delfland in Schipluiden. Ze werkt sinds haar zestiende bij de Oosthoek-Groep bv in Schipluiden. Aannemingsbedrijf P.B.Oosthoek doet groenvoorziening en grondwerken in de cultuurtechnische sector.

Hoe ben jij in de cumelasector terecht gekomen?

"Ik heb eerst de opleiding bloemschikken gevolgd, maar van bloemschikken is het nooit gekomen. De vader van mijn vriend is de baas hier bij Oosthoek. Eerst werkte ik op de grote trekker. Later werd ik gevraagd voor de golfbaan. Dat is heel precies werk.
Je moet maaien in verschillende hoogten, sommige delen maaien we om de dag, andere een keer per week. Toen onze hoofdgreenkeeper naar Feyenoord vertrok, vroegen ze mij. Ik heb nog niet alle papieren, maar daar ga ik aan werken. Volgend jaar hebben we waarschijnlijk een team van tien mensen."

Is het wat voor meisjes?

"Zeker! Als je op een grote trekker zit en je hebt een probleem, dan helpen jongens altijd. Collega's en klanten moesten wel wennen, als ik 's morgens op de trekker aankwam zeiden ze: 'wat kom je doen?' Maar aan het eind van de dag zeiden ze: 'jij kunt beter rijden dan die jongens'.

Ik reed veel voor een bouwbedrijf dat ook rioleringen aanlegt. Elke week was anders. Bovendien ontmoet je in dit werk veel mensen."