Liefde voor loonwerk

Weinig mensen weten wat een cumelabedrijf is. De cumelasector is een sector die niet veel aandacht krijgt. Het aantal arbeidsplaatsen groeit echter al jaren en er is grote behoefte aan goed opgeleide jonge mensen.

Dick Klop, adviseur scholing bij brancheorganisatie CUMELA Nederland vertelt hoe het werk in de praktijk is. "In moderne trekkers stikt het van de knopjes en displays. We werken met GPS-aangestuurde machines, die op de millimeter nauwkeurig graven of zaaien. Jonge mensen zijn goed in die techniek. Het maakt het beroep ook heel geschikt voor meisjes, want die zijn vaak nauwkeuriger dan jongens."

- sfeerbeelden/18.jpg

Het werken in de cumelasector heeft een stoer imago. Klop: "Maar werken bij een cumelabedrijf is veel meer. Je werkt ook met een schop in de hand. Het is ook op de golfbaan de eerste dauw van het gras afslaan om schimmel te voorkomen. En 's morgens vroeg met je collega's een bakkie drinken voor het werk begint: vriendschappen zijn belangrijk."

Het is afwisselend werk in de buitenlucht en soms onvoorspelbaar: als het weer omslaat hebben alle boeren je nodig en wordt er hard en lang doorgewerkt, het is dan echt teamwerk. En het mooie is, dat cumelabedrijven rekening houden met het milieu en de natuur. De medewerkers weten dat ze op bijzondere planten en dieren moeten letten."