Carriere in de cumelasector

Geen dag is hetzelfde

Met de Vakopleiding groen, grond en infra kun je alle kanten op. Geen werkdag wordt hetzelfde. Soms help je de oogst binnen te halen of werk je mee aan de grondbewerking. De andere keer help je een natuurgebied af te graven en zorg je ervoor dat de grond elders wordt gestort.

Je bent allround opgeleid en flexibel inzetbaar: als je met een verreiker stenen kunt stapelen in de bouw, kun je er ook bomen mee stapelen. Ook de seizoenen zorgen voor variatie in het werk: in het voorjaar doe je heel andere dingen dan in de zomer of in de winter.

Als vakman of vakvrouw groen, grond, infra hoef je nooit bang te zijn dat je zonder werk zit. Het aantal arbeidsplaatsen in de cumelasector groeit al jaren. Vroeger werd het meeste werk uitgevoerd voor boeren. Nog steeds zullen agrarische bedrijven je hulp inroepen bij bijvoorbeeld bemesten, grond bewerken, zaaien, oogsten, onkruid bestrijden. Maar ook Rijkswaterstaat, waterschappen, gemeenten, provincies, aannemers en beheerders van natuurgebieden kunnen tot je klantenkring behoren. Daardoor is er veel ander werk bij gekomen. Je zet je machine dan in om bijvoorbeeld sloten te schonen, gebieden te ontgraven, zand of stenen te verplaatsen, sportvelden en golfbanen te onderhouden, beschoeiingen te bouwen, een geluidswal aan te leggen, hout te rooien, een fietspad aan te leggen of kabels te leggen.

- sfeerbeelden/24.jpg

Zelfstandig en verantwoordelijk

Je werkt voor de klant, bespreekt de klus en hebt oog voor de gewassen waar je mee werkt. Je zorgt ervoor dat de machines draaien en, als je doorleert naar niveau 4, stuur je medewerkers aan. Maar vaak werk je ook zelfstandig en je onderhoudt en repareert je machines zelf. Je hebt dus technisch inzicht en verantwoordelijkheidsgevoel. Je zorgt ervoor dat je veilig werkt. Soms neem je de klant (aannemer, boer, provincie) werk uit handen door monsters te nemen, vergunningen te regelen of oplossingen te bedenken. Je bent een harde werker en kijkt niet op een uur extra. Het gemaaide gras moet ingekuild zijn voor het onweer losbarst! Je werkdag is pas afgelopen als de klus klaar is.

Vakbekwaam

Met een diploma op niveau 3 ben je vakbekwaam. Dat betekent dat je naast het normale werk de inzet van machines organiseert. Je zorgt voor een goede samenwerking met de opdrachtgever. Je bent klantvriendelijk, nauwkeurig en flexibel. Ook tijdens pieken in het werk, bijvoorbeeld in de oogsttijd, zorg jij ervoor dat het werk goed en tijdig wordt opgeleverd. Je werkt volgens veiligheids-, arbo- en milieueisen.

Hogerop komen

Je kunt groeien in je werk en steeds meer verantwoordelijkheid krijgen. De machines waar je mee werkt worden steeds groter, duurder en ingewikkelder. Je kunt ook verder leren naar niveau 4. Je kunt dan bedrijfsleider worden of een eigen bedrijf beginnen.